Új Malaguti motorkerékpárok - Egyedi eredetiség

 A Malaguti már nem a második legnagyobb olasz robogógyár, hiszen az éllovas Piaggio mögé - a bolognai céget megelőzve - az Aprilia jött fel a rangsorban. A Malaguti visszaesésének oka abban keresendő, hogy 2002 után 2003-ban még nagyobb mértékben csökkentek eladási. A visszaesés mértéke a legnagyobb európai motorkerékpáros piacnak számító Olaszországban érzékelhető legjobban. 2002-ben az előző évhez képest még csak 10 százalékkal adott el kevesebb motort a Malaguti, míg tavaly ez az arány már 23,54 százalékos volt. Főleg egyetlen szegmens, az 50 köbcentis robogók miatt szenvedett a cég, hiszen a vártnál sokkal kevesebb Phantomot és Ciakot adtak el, a Madison család két tagja, a 125 és 200 köbcentis modell iránt azonban nagy volt a kereslet. E két tény stratégiaváltásra kényszerítette a Malagutit. 
Egyrészt a gyár rájött, hogy egyre nagyobb az igény a Madisonhoz hasonló, egyedi vonalvezetésű modellekre, másrészt azt is észrevette, hogy a jövő egyértelműen a maxirobogóké. Az új piacpolitika immár tökéletesen érzékelhető 2004-ben, hiszen kihozták az első 500 köbcentis robogót, s négy másik maxirobogóval is jelentkeztek, míg az 50 köbcentiseknél négy teljesen eredeti modellel kívánják visszahódítani a vásárlókat. Tavaly az úgynevezetett overkategóriás, azaz a 125 és 200 köbcentis robogók eladási mutatói ugrottak meg látványosan Olaszországban, hiszen a 275 ezer eladott robogóból 133 ezer ebből a kategóriából származott. A közepes hengerűrtartalmú robogók szegmensében a Malaguti is sikereket ért el a már említett Madison családnak köszönhetően, s ez arra ösztönözte a gyárat, hogy idén elsősorban erre a kategóriára koncentráljon.

Arany középút

A Malaguti a két modellcsaládját, a Ciakot és a Phantomot bővítette ki. A Ciak család két új tagja a Ciak Master 125 és a Ciak Master 150. Az erőforrást mindkét modellbe a tajvani Kymco (Bemutató: AM 2004/11.) szállítja. Az egyhengeres, négyütemű motorok léghűtésesek, a hengerfej mindegyiknél kétszelepes. A Ciak 125 legnagyobb teljesítménye 10,2 lóerő, míg legnagyobb nyomatéka 9,8 Nm. A Ciak 150 blokkja 11 lóerőre és 11,5 Nm-re képes. A két robogó futóműve, fékrendszere és idomozása teljesen megegyezik. Mindkét újdonság 16 colos kerekeket kapott, elöl 230 milliméteres tárcsafékkel rendelkeznek, míg hátul dobfék gondoskodik a lassításról. Amíg a új Ciak modellek elsősorban az átlagos városi robogósnak készülnek, addig az új Phantom 125 és 200 a sportosabb vezetőknek ajánlott. Ezt támasztja alá, hogy négyütemű erőforrásaik égésterenként négyszelepesek, a hűtést pedig folyadékos rendszer látja el. A 131 kilós Phantom 125 erőforrása a Minarellitől származik, legnagyobb teljesítménye 9500 percenkénti fordulaton 13,5 lóerő, míg nyomatékcsúcsa 8000-es fordulaton 10,5 Nm. A 135 kilós Phantom 200-hoz a Piaggio adja a négyütemű, egyhengeres blokkot, amelynek legnagyobb teljesítménye 19,7 lóerő 9000-es fordulaton, a 17 Nm-es maximális forgatónyomaték pedig 7000-es fordulaton jelentkezik. A két új Phantom - amelyek a család 10. születésnapjára készültek el - sportosságát a felnik mérete és a fékek is jelzik. A két újdonság a szokásoktól eltérően nem 16, hanem csak 13 colos kerekeket kapott, így sokkal könnyebben lehet velük szlalomozni a városi forgalomban, s a megállás sem gond: elöl-hátul 220 milliméteres tárcsafékeket találunk.

Az első 500-as

A közepes hengerűrtartalmú robogók mellett az úgynevezett hiperrobogók, azaz a 400 köbcentisnél nagyobb scooterek is reneszánszukat élik. Az új Gilera Nexus és a Yamaha T-Max a sportosságot hangsúlyozza, az új Suzuki Burgman 650 és a Piaggio X9 Evo a luxust és a minél nagyobb kényelmet, illetve biztonságot helyezi előtérbe, míg a Kymco új Xcitingja szintén a hosszabb távú utazásokra készült. A Malaguti ellenben mindenféle igényt szeretne kielégíteni története első félliteres hiperrobogójával, a Spidermax GT500-zal, amely egyszerre sportmotor, túragép és robogó is. A Spidermax GT500 sportosságát az erőforrás, a futómű és a váz is hangsúlyozza. A Piaggiótól származó egyhengeres motor injektoros, s tiszteletet parancsolnak az újdonság teljesítményadatai: legnagyobb teljesítménye 40 lóerő 7250-es percenkénti fordulaton, csúcsnyomatéka 40,4 Nm 6000-es fordulaton. A motor váza kettős, V-Box elrendezésű alumínium hídváz, amely eddig csak a sportgépeken volt használatos. Az első villa és a felnik is a sportgépeket idézik, igaz, a pár évvel ezelőttieket. Az első villa 41 milliméter belsőcső-átmérőjű, rugóútja 120 milliméteres, míg a kerekek 16 colosak. A fékek is a közelmúlt sportmotorjait elevenítik fel. Elöl két 270 milliméteres, hátul egy 260 milliméteres tárcsa áll szolgálatban. A Spidermax GT500 túragép mivoltát a nyereg alatti hatalmas csomagtár árulja el, hiszen akár két bukósisak vagy egy közepes táska is elfér benne. A gyors, erős és kényelmes Spidermax GT500 azonban a városban sem mozog idegenül, hiszen 760 milliméteres nyeregmagasságának köszönhetően igazán könnyen vezethető a gyakori megállásokat követelő dugókban is.

A Nagycsövű

Az autóiparban már megszokott dolog, hogy régi, legendás típusokat frissítenek fel és dobnak újra piacra - elég megemlíteni a Volkswagen Bogarat (Beetle) vagy a BMW által életre keltett Minit. A nosztalgiahullám a motorkerékpáripart is elérte, hiszen a Malaguti ismét gyártani kezdte a nyolcvanas évek egyik sikermodelljét, a Fiftyt, amely szinte olyan kultikussá vált, mint a Vespa robogó. De amíg a Vespa mindenki járműve volt, addig a Fifty a lázadó és sebességmániás fiatalok kedvencének bizonyult. A Fifty, vagy ahogy Olaszországban hívják, a Tubone, azaz a Nagycsövű - a nevét a széles vázáról kapta, amely egyben üzemanyagtartályként is szolgál - egy igazi 50 köbcentis sport naked bike, amellyel az első igazi gyorsulásokat és vészfékezéseket is át lehet élni. Az egyhengeres Fifty hatfokozatú lábkapcsolású és automata sebességváltós verzióban is kapható, s elöl-hátul tárcsafékkel rendelkezik. A Malaguti a jövőben egy még sportosabb 50 köbcentis modellt is piacra dob. Ez a Naked 50, amely jelenleg csak prototípusként létezik. A tavalyi superbike-világbajnok Neil Hodgsonnak, valamint Loris Capirossinak, a Ducati MotoGP-beli vezérpilótájának a replika robogóját viszont már bárki megvásárolhatja. A Phantom 50 Capirex mindössze 82 kilós, digitális műszerfallal rendelkezik, folyadékhűtéses, elöl-hátul tárcsafékes, s természetesen ott virít rajta Loris 65-ös rajtszáma. Az F15 Firefox Superbike Hodgson 100-as rajtszámát viseli, s ugyancsak igazi sportrobogó.
 
Hegyi András - Szabó Róbert

0 Tovább

Bizonytalan jövő - Új Moto Guzzi motorkerékpárok


A színfalak mögötti történések idén gyűrűztek be, a patinás márka azonban már tavaly megalkotta 2004-es újdonságait, amelyek - logikus tervezést tükrözve - a piaci sikerek továbbvitelének misszióját igyekeznek teljesíteni. A Moto Guzzi 2003-ban bemutatott újdonsága, a Breva 750 IE egyből a márka egyik legkeresettebb modellje lett, hiszen csak a Nevada 750-esből adott el többet a cég. Ez az azonnali siker arra bátorította a Moto Guzzi vezetőit, hogy piacra dobják a Breva nagyobb verzióját, a Breva V 1100-ast, amely szinte csak elnevezésében hasonlít "öccsére".

Komolyabban

Az újdonság vázába 1064 köbcentis, léghűtéses, hengerenként kétszelepes V2-es blokkot építettek, a hagyományoknak megfelelően természetesen keresztirányban. Az új V2-es egység teljesen eltér a Breva 750 IE erőforrásától, hiszen a V 1100-nál már hengerenként két gyújtógyertya adja a szikrát, az üzemanyag-ellátásról pedig Weber-Marelli injektor gondoskodik. Az újdonság sebességváltója, kardántengelye, futómű- és fékrendszere is eltér a kisebb Breváétól. A V 1100 sebességváltója hatfokozatú, a hajtásról már a Moto Guzzi által kifejlesztett, úgynevezett kompakt reaktív kardánmű gondoskodik, amelynek lényege, hogy azt integrálták az egy öntvénydarabból álló, félkarú hátsó lengővillába, növelve a hátsó futómű merevségét. Elöl 45 milliméter belsőcső-átmérőjű teleszkópvilla, hátul központi rugóstag végzi a feladatát - a 750 IE-n hátul két oldalsó rugóstag van. A Breva V 1100 elöl már két 320 milliméteres féktárcsát kapott, a hátsó tárcsa átmérője a Breva 750 IE-n használatoshoz viszonyítva nagyobb lett. A 750-es gépen 250, az újdonságon 280 milliméter a tárcsa átmérője. Az elég tetemes lökettérfogat-különbség miatt a két motor teljesítményadatai is nagymértékben eltérnek. A Breva V 1100 a 83,9 lóerős legnagyobb teljesítményével közel 36 lóerővel izmosabb a 750-esnél, s 86,5 Nm-es nyomatékával 32 newtonmétert "ver" a testvérmodellre.

Rügyfakadás

Ivano Beggio, az Aprilia májusban lemondott elnöke nagyon büszke lehet magára. Egyrészt újra nyereségessé tette a Moto Guzzit, másrészt újjáélesztette a márka sporthagyományait (a Guzzi a gyorsasági motorkerékpáros vb-n a 250-es géposztályban hat, a 350-es kategóriában nyolc vb-címet szerzett). Az ő kezdeményezésére kezdtek bele - még 2001-ben - egy új versenymotor, pontosabban egy utcai sportgép tervezésébe. A motor prototípusát még a 2002-es müncheni Intermot szakkiállításon leplezték le, s a tavalyi, milánói Eicmán már a kész gépet mutatták be. Pontosabban a motor versenyváltozatát, az MGS-01 Corsát, hiszen az utcai változat csak az idei Intermoton gördül a nagyközönség elé. A MGS-01 Corsa a Moto Guzzi és egy olasz tuningcég, a Ghezzi&Brian közös alkotása. A motor erőforrásának alapja a V10-es típus 1064 köbcentis, léghűtéses, hengerenként kétszelepes, V2-es blokkja volt, míg a sebességváltó és a kardánmű a V11-esből származik. A blokk alapos módosításon esett át, hiszen a dugattyúk, a hengerek és a motorelektronika teljesen eltérnek az eredeti V10-esben használtaktól, a dugattyúkat például a Cosworth készíti. A módosításoknak köszönhetően az MGS-01 Corsa 8000-es percenkénti főtengelyfordulaton 122 lóerő maximális teljesítményre képes, míg 112,7 Nm-es legnagyobb nyomatékát 6400-as fordulaton adja le. Az MGS-01 Corsának már meg is volt a főpróbája, mégpedig az endurance-vb harmadik futamán, az Albacetei 12 óráson. A viadalra a spanyol Classic Co. csapat a Moto Guzzi újdonságával nevezett be, s az alakulat a 21. helyen ért célba.

Egy másik versenygép

Az olaszok különösen szeretnek emlékezni azokra a motorokra, amelyek akár csak egy-egy versenyen is, de nagy jelentőséggel bírtak. Ilyen gép volt az a V11 Café Sport is, amely tavaly részt vett az olasz naked bike-bajnokság egyik futamán. Ez az egy verseny pedig elég volt arra, hogy a Moto Guzzi kijöjjön egy új modellel, a V11 Coppa Italiával, amely öt részletben tér el az elődjének számító Café Sporttól. Az újdonság festése az olasz nemzeti trikolórt idézi, kovácsolt alufelnijei az OZ-től származnak, a blokk titán kipufogórendszert és új motorelektronikát kapott, lábtartói könnyűfémből készültek.
 
Hegyi András - Szabó Róbert

0 Tovább

Gyári képek az új ezres GSX-R-ről

Rengeteg találgatás és még több neten keringő manipulált fotó után végre gyári képek is megjelentek az 1000 köbcentis GSX-R-ről. A Suzuki angliai importőrének honlapján közzétett képek és technikai adatok radikális változtatásokat sejtetnek.A néhány éve még kategóriaelső Suzuki egy kicsit lemaradt az ezres sportgépek vetélkedésében, ugyanis szinte az összes nagy vetélytársa (Kawasaki ZX-10R, Yamaha R1, Honda Firebalde) teljesen megújulva vágott neki az idei modellévnek. Ezt az áldatlan állapotot lázas fejlesztéssel orvosolták a Suzuki mérnökei, amelynek eredményét nemrég közzétették az angliai vezérképviselet honlapján.

Forrás: [origo]

A külsőből és a nyilvánosságra hozott technikai adatokból ítélve jelentős változtatásokat hajtottak végre a gixxeren, így elég nagy sansz van arra, hogy jövőre ismét az élre verekedje magát a Suzuki superbike-ja. A régi, jól eltalált designt valószínűleg a szélcsatornák teszteredményei alapján faragták át, a lehető legalacsonyabb légellenállási együttható elérése érdekében. Erre utalnak a módosított légbeömlők, illetve az, hogy az első indexek felkerültek a visszapillantókba.

A motorról kilógó dolgok eltüntetésekor érthetetlen módon átsiklottak a kipufogón, amit - a legtöbb vetélytárssal ellentétben - nem vezettek föl az ülés alá. Ez akár pozitívan is elsüthetett volna, hiszen nem kell rögtön behódolni az aktuális divatirányzatnak, ám a Suzuki designercsapata minden idők legrondább kipufogódobját tudta megalkotni. A helyzeten még a dobon elhelyezett Titanium felirat sem tud javítani, valószínűleg - a nemes anyag ide vagy oda - a leendő tulajdonosok első dolga egy kipufogócsere lesz... A hatalmas hurkatöltő sajnos elvonja a figyelmet a motor valóban szép részeiről, nevezetesen a kecses hátsórészről, amelybe gyönyörűen sikerült belesüllyeszteni a fehér borítású hátsó lámpát és indexeket.

Forrás: [origo]

Technikai szempontból is jelentősek a változtatások: a blokk lökettérfogata 988 köbcentiről 999-re emelkedett, amit úgy értek el, hogy a furatot minimális mértékben (73 mm-ről, 73,7 mm-re) megnövelték. A fotók alapján újnak néz ki a váz és a lengővilla is, valószínűleg ezeknek is nagy szerepük van abban, hogy a száraz súly 2 kilóval, 166 kg-ra csökkent. A gixxer sokat dicsért, radiálisan szerelt fékei is még jobbak lettek, ugyanis az első tárcsákat 310 mm-esre növelték.

 

Technikai adatok

Motor: 4 ütemű, vízhűtéses, 4 hengeres DOHC
Lökettérfogat: 999 ccm
Furat/löket: 73,4 mm/59 mm
Első fék: radiális, 4 dugattyús, 2x310 mm tárcsa
Hátsó fék: 2 dugattyús, 220 mm tárcsa
Keverékképzés: injektor, 44 mm-res torokátmérővel

Hosszúság/Szélesség/Magasság (mm): 2030/710/1405
Tengelytáv: 1405 mm
Villaszög: 23,8 fok
Utánfutás: 96 mm
Ülésmagasság: 810 mm
Száraz súly: 166 kg
Üzemanyagtank: 18 liter

 

0 Tovább

Nindzsák a szélcsatornából

Nincs is annál szebb egy elkényelmesedett motoros újságíró számára, amikor kap egy képekkel teletömött, újdonságról szóló sajtóanyagot, ráadásul hetekkel a típus hivatalos bemutatója előtt. Nem kell vacakolni a neten keringő álhírekkel, homályos kémfelvételekkel, egyszerűen manna az égből. Ezúttal a 2005-ös Kawasaki ZX-636R és a ZX-6RR pottyant az ölünkbe.Aki eddig is szerette az Akashiban készülő méregzöld motorokat, vélhetően jövőre sem fog elpártolni a márkától, ugyanis a Kawasaki szemmel láthatólag rengeteg energiát feccölt abba, hogy még szebb, erősebb áramvonalasabb gépek csillogjanak a szalonokban a következő szezonban. A változás szele ezúttal a ZX-636R és ZX-6RR modellpároson söpört végig, amelyek mind küllemükben, mind teljesítményükben sokat javultak a jelenleg is kapható motorokhoz képest.

Az új 600-as modellpáros külseje - egyáltalán nem meglepő módon - az idén bemutatott ZX-10R-re hasonlít, egy laikus szinte csak a feliratokról tudja megállapítani, hogy melyik gépről is van szó. Kezdjük talán a külsővel: az első fejidomban hegyesebbre lettek húzva a fényszórók, amelyek között még nagyobb lett a jellegzetes formájú légbeömlő. A hátsó ülés szemmel láthatóan kisebb lett, szinte már csak jelzés értékű a jelenléte, jól szemlélteti, hogy a 600-as nindzsák egyre kevesebb kompromisszumra hajlandóak a közutakon. Szintén látványos változás, az ülés alá húzott kipufogódob és a cakkos szegélyű tárcsafék-garnitúra, amelyekről ordít, hogy a versenysportból érkeztek.

Forrás: --

A gyár sajtóinformációi szerint az új ZX-636R légellenállási tényezője az összes eddigi Ninjáénál alacsonyabb, amiben - a kipufogó eldugásán túl - nyilván nagy szerepe van annak, hogy az első indexeket az oldalidomba süllyesztették. Kevésbé látványos, de teljesen új hátsó a lengővilla és a váz is, amelyben egy szintén teljesen felfrissített erőforrás dolgozik. Sajnos a sajtóanyag nem tartalmazott teljesítményadatokat, így csak találgatni lehet, hogy a megnövelt szelepek és a tavalyi versenykittes vezérmű alkatrészek mennyit dobtak a 636 köbcentis soros négyhengeres erőforrás teljesítményén. Akárhány lóerős lett is az új Ninja, az új nyomatékhatárolós kuplung, valószínűleg nem jön majd rosszul a nyílt napokon, amikor a ZX-636R megmutathatja, hogy mire is találták ki elsősorban.

Forrás: [origo]

0 Tovább

Már kapható a 2005-ös Kawasaki Z750

A jelek szerint úgy viszik a Kawasaik új Z750-esét, mint a meleg fánkot, ugyanis a nyár közepére elfogyott az ez évre tervezett mennyiség. Ezt az áldatlan állapotot úgy orvosolja a gyár, hogy már szeptember elején piacra dobta a 2005-ös modellt, így a potenciális vásárlók a hivatalos bemutató előtt megvehetik hőn áhított motorjukat - derül ki az importőr [origo-hoz eljutatott közleményéből.A szeptember elejétől kapható 2005-ös modelleken nem történ változás, az egyedüli újdonságot az jelenti, hogy a tavalyról megmaradt fekete és a kék színek mellett, a korábbi pirost egy ezüst árnyalat váltotta fel. Az ár szinte nem változott így jelenleg 1 860 000 forintért lehet hazagurítani egy Z750-est. A korábban bemutatott fejidomos Z750-esre - az importőr közlése szerint - decemberig még várni kell, akárcsak az új ZX-6R-re.

 

Nindzsák a szélcsatornából/motor/ujdonsag/20040909nindzsak.htmlFejidomos Kawasaki Z750/motor/ujdonsag/20040911fejidomos.html
0 Tovább

Menetszél

blogavatar

Minden ami két keréken gurul és nem kell hajtani

Utolsó kommentek