Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Rizskályhák viadala - amatőr motoros márkakupa a Hungaroringen

Bár a dátum szerint tragédiák sorozatának kellett volna történnie, ennek ellenére rendben lezajlott az első hazai amatőr gyorsaságimotoros-kupasorozat negyedik futama a Hungaroringen, péntek 13-án.



Fotó: Nógrádi Attila [origo]
Erre vártak egész nap: indulnak a versenyre

Idén összefogott a négy legnagyobb japán márka hazai importőre, hogy egy amatőr kupasorozattal csábítsák át a versenypályára a közútról a sportmotorosokat. Az együttműködés eredménye egy hatfordulós versenysorozat lett, amelyen az amatőr suzukisok, yamahások, kawasakisok és hondások mérhetik össze tudásokat hatszázas illetve ezres kategóriákban, márkánként szétválasztva.

Fotó: Nógrádi Attila [origo]
Nem kérdés, melyik gumimelegítő a legmenőbb

Egy-egy forduló lebonyolítása és szabályrendszere a profi motorsportot idézi, ám lényeges kritérium, hogy a Mol Dynamic nevű kupasorozaton csak amatőr motorosok indulhatnak. Egy-egy versenynap, így a péntek 13-i forduló lebonyolítása is a profi motorsportból lehet ismerős: reggel márkánkénti szabadedzéssel indul a móka, majd időmérő következik, hogy délután négy önálló futamon kiderüljön, ki a leggyorsabb amatőr suzukis, yamahás, hondás és kawasakis. A futamokon gyakorlatilag bárki elindulhat, akinek van valamilyen sport- vagy sportosabb jellegű motorja a négy japán márka közül, továbbá A kategóriás jogosítvány és C, azaz amatőr versenyzői licenc is szükséges, amelyet a helyszínen lehet kiváltani. A nevezési díj 19 ezer forint, amiért profi bokszhelyet és ebédet biztosítanak a szervezők, így a jelentkezőknek gyakorlatilag csak ki kell gurulniuk és versenyezni egy jót.

Fotó: Nógrádi Attila [origo]
Vicces módon reklámozza magát a motorozni szerető ügyvéd

Péntek 13-a szerencsére nem nyomta rá a bélyegét a negyedik, Hungaroringen tartott fordulóra, amelyen kellemes napsütés fogadta az indulókat a meteorológusok által korábban beígért eső helyett. Bár tele volt buszokkal és autókkal a bokszutcák előtti betonplacc, és mindenhol nyüzsögtek a motorosok, mégis családias, amolyan motoros majális hangulat lengte körbe az egész rendezvényt, a negyedik fordulóra láthatóan már összekovácsolódott az egész mezőny. A legtöbb induló a Yamahánál volt, nem véletlenül, hiszen ők 2010-re egy az egyben ebbe a kupasorozatba olvasztották a korábbi években futó R széria nevű amatőr versenysorozatukat, amelyen még én is ügyetlenkedtem egy kicsit tavaly.

Fotó: Nógrádi Attila [origo]
Rajtolni készül a suzukis mezőny

Amatőr kupa ide vagy oda, a délutáni versenyek rajtrácsát nézegetve már egy profi motorverseny képe rajzolódott ki, szinte az összes ilyenkor kötelező kellékkel, az esernyős lányoktól kezdve a motoremelőkkel rohangáló szerelőkig. Egyedül csak a kezüket tördelő rokonok jól látható jelenléte jelezte, ez a rendezvény valami másról szól. Ahhoz képest, hogy profi versenyzők nem indulhatnak hivatalosan, az edzéseken és futamokon produkált időeredmények ugyancsak impozánsra sikeredtek a pénteki fordulón: a mezőny elejéből jó páran a bűvös két perc alá tudtak menni. A rendezvény amatőr jellegéből fakadóan természetesen voltak ennél jóval lassabb köridők is, így mindenki találhatott magának hasonló tudású ellenfelet egy kis csetepatéra a futamokon.

Fotó: Nógrádi Attila [origo]
Pezsgőt ugyan nem, de egy kupát és némi ajándékot kaptak a helyezettek

A péntek 13-i, negyedik forduló után a következő, egyben utolsó megmérettetés szeptember 9-én lesz ugyancsak a Hungaroringen, hogy októberben egy - a kategória- és márkagyőzteseknek kiírt - bajnoki futam és evés-ivással egybekötött buli zárja az idei szezont. A szervezők elmondása szerint jövőre bővíteni szeretnék az idén indított sorozatot, a kiszámíthatatlan gazdasági helyzet miatt azonban konkrétumot még nem tudtak mondani, de több futam és kétnapos fordulók szerepelnek a tervek között.

Az edzések és a futamok végeredményeit itt lehet megnézni.

0 Tovább

Több ilyen kéne a városba - Honda PCX 125-teszt

Tud kapásból egy olyan közlekedési eszközt mondani, amely igen erőteljesen nyüstölve is alig fogyaszt többet két liternél, két felnőtt kényelmesen elfér rajta, fillérekbe kerül a fenntartása, és büszkén oda lehet vele állni bármelyik kávézó elé? Az alábbi teszt elolvasása után legalább egy ilyet meg tud majd nevezni.



Fotó: Nógrádi Attila [origo]
Bár látszólag kicsi az első plexi, meglepően jó a PCX szélvédelme

Kedves formájú jószág az idén piacra dobott Honda PCX, így különösen érthetetlen számomra, hogy ha már ennyit molyoltak a külsejével, akkor miért adtak neki ilyen béna nevet a japánok - manapság egy turmixgép is izgalmasabb névvel büszkélkedhet. Persze ez legyen a motor legnagyobb hibája, legfeljebb nem fogják majd idétlen módon becézgetni a leendő tulajdonosok, akik borítékolhatóan elég hamar megszeretik majd. A PCX külseje tökéletesen illeszkedik a mai cicaszemű robogók divatirányzatába, mindemellett külön jó pont a tervezőknek, hogy a fejidomban terpeszkedő lámpa formája finom utalás az ugyancsak vadonatúj VFR 1200-as sporttúrázóra. A PCX oldalról és hátulról ugyanolyan kellemesen semmilyen benyomást kelt, mint elölről: ha ránéz az ember, lát egy harmonikus formájú robogót, de amint elveszítjük szem elől, rögtön nyomtalanul eltűnik a memóriánkból a képe, és egyetlen markáns formai elemet sem tudunk felidézni, mert igazából nincs. Szerencsére nem két keréken guruló köztéri szobornak készült a PCX, hanem egy olcsó, megbízható és takarékos közlekedési eszköznek, és ha ezeket a szempontokat vesszük alapul, akkor bizony világbajnok.

Fotó: Nógrádi Attila [origo]
Két felnőtt is kényelmesen elfér rajta

Itt van mindjárt a motorja: egy korszerű, vízhűtéses, befecskendezős, egyhengeres kis masina, amellyel garantáltan nem tudjuk felcsavarni az aszfaltot, cserébe viszont akkor sem bírtam 2,6 liter benzinnél többet lenyomni a torkán, amikor szinte folyamatosan maximális gázállással közlekedtem vele. Digitális üzemmódban, azaz padlógáz (jelen esetben nyélgáz) és padlófék üzemmódban, kifejezetten lendületesen lehet lobogni a 11 lóerős PCX-szel a városi dzsungelben.

Fotó: Hajdú D. András [origo]
Akárhogy húztam neki, 2,6 liternél nem bírt többet fogyasztani

Egy kis nekifutás után lazán megvan és tartható a 100 km/órás tempó, amit némi kucorgás és lendületnyerés után 110 km/óráig tudtam feltornázni óra szerint. Meglepően jó a PCX szélvédelme, bár a gyári fekete plexi úgy néz ki, mintha csak díszből rakták volna a kormány elé, mégis remekül teszi a dolgát, igaz nagy segítségére van, hogy a motor eleje egyfajta hatalmas légterelőként is funkcionál. A fentiekből már sejthető, hogy a PCX nem csupán városi szaladgálásra fogható be, hanem remek ingázó járgány is lehet belőle az agglomerációból, ahonnan két személyt és némi motyót tud kényelmesen célba jutatni. Bár ránézésre nem gondoltam volna, de az ülés alá befért a nyitott bukósisakom és a hátizsákom, bár utóbbit kellett egy kicsit nyomorgassam, hogy lekattanjon az ülés.

 

Gyári videó a PCX-ről

A PCX külseje és motorjának fürgesége egészen addig feledtette, hogy valójában egy nagyon olcsó kis járgányon ülök, amíg el nem kaptam vele az első komolyabb úthibát. Szegény kismotor akkorát nyekkent velem a nyakában, hogy azt hittem, vége a világnak, aztán a harmadik levegőbe emelkedésnél rájöttem, hogy a meglehetősen egyszerű rugóstagok nem tudnak mit kezdeni a magyar úthálózat hiányosságaival. Nagy tragédia azért nincs, csak készüljünk fel az időnkénti pattogásra és az aknafedelek és kátyúk közötti szlalomversenyre. A kormány még robogóviszonylatban is meglepően tág határok között forgatható, egy kis túlzással azt lehet most ideírni, hogy szinte egyhelyben megfordulhatunk a PCX-szel, de tényleg így van. Gyerekjáték vele a manőverezés, aki ezzel sem tudja könnyedén átverekedni magát egy bedugult nagyvároson, az járjon inkább helikopterrel.

Fotó: Hajdú D. András [origo]
Egy kamionnak tűnik 650-es Suzuki Burgman a PCX mellett

Mivel Jawa Babettán és Mustangon szocializálódtam motoros karrierem hajnalán, a frászt hozta rám a PCX, amikor - előrefurakodva az autók mellett - egyszer csak leállt alattam a piros lámpánál a sor legelején. Persze tudtam, hogy kapott egy start-stop rendszert, de az első alkalommal így is előtört a zsigeri rettegés a lerobbanástól, amit aztán egész jól kikezelt belőlem a PCX. A gázkar legkisebb érintésére azonnal járni kezd a motor, ráadásul a szénkefe nélküli indítómotor úgy lehel életet a kis blokkba, hogy elmarad az indításokat megelőző "tekerés"; egyszerűen csak egyik pillanatról a másikra rotyogni kezd a motor, így a legkisebb késlekedés nélkül tudunk kilőni a PCX-szel.

Fotó: Nógrádi Attila [origo]

Idle Switch Stop - magától lefullad a pirosnál

A Honda elsőként alkalmazta a PCX kategóriájában a kormányról kapcsolható start-stop rendszert. A kormányon lévő alapjárat stop gomb megnyomása után a motor minden három másodpercnél hosszabb alapjárati üzem után leáll, s akkor indul újra, ha megcsavarjuk a gázmarkolatot. A szénkefe nélküli ACG indítómotor érdekessége, hogy egyszerre két feladatot lát el: indításnál önindítóként működik, majd generátorként "tevékenykedik" tovább, és többek között a gyújtógyertyák és a lámpák áramellátásáért felel. A szénkefe nélküli rendszer az ötven köbcentiméteres Zoomer tartozékaként debütált, most először mutatkozik be 125 köbcentis gépen. Kompakt méreteinek köszönhetően nem növeli jelentősen a motor tömegét, kis súrlódása pedig jótékony hatással van a fogyasztásra, az élettartamra és az indítás "hangerejére".



A sajtóanyag szerint a három másodperc után leálló, majd automatikusan elinduló motor segítségével akár ötszázalékos fogyasztáscsökkenést is elérhetünk, ami ha jól számolom, nincs másfél deci száz kilométerenként a nálam tapasztalt fogyasztás mellett. Tehát ha nagyon igyekszünk, akár 15 literrel is beljebb lehetünk tízezer kilométer ledarálása után a start-stop rendszernek köszönhetően, amiből látszik, hogy ez nem elsősorban a spórolásról szól. Ennek a berendezésnek nyilván nem is nálunk lesz jelentősége, ahol sajnos nem kell attól tartani, hogy PCX-falkák nyüzsögnek majd a piros lámpáknál, de mindjárt más a helyzet például Indonéziában, ahol a lakosság gyakorlatilag ilyen kismotorokon él. Ha ott elterjed a start-stop rendszer, nyilván azonnal érezhető lesz a hatása, amint az a néhány millió kismotor időnként abbahagyja egy időre a pöfögést - bár ha jól belegondolok, nincs is olyan sok közlekedési lámpa Indonéziában, és az a pár is inkább csak amolyan irányadó jelleggel működik a helyiek szemében.

Fotó: Nógrádi Attila [origo]
Az első lámpa formája a VFR 1200 stílusát idézi

A raktáron nem tartott, de rendelhető PCX-ért jelenleg 698 ezer forintot kérnek, ami - a konkurencia áraival összevetve - kifejezetten kedvezőnek mondható. Érdekes, hogy még házon belül is annak számít, az amúgy szintén remek SH125-ös robogó is drágább nála a 888 ezer forintos árcédulájával, igaz annak egy kicsit erősebb a motorja (14 lóerős), hangyányit jobbak a fékei és a futóműve, nincs viszont start-stop rendszere és olyan divatos csomagolása, mint a PCX-nek. Hiába azonban a kedvező ár, a PCX legnagyobb ellensége továbbra is az, hogy - számos nyugat-európai országgal ellentétben - nálunk még mindig nem lehet 125 köbcentiméteres kismotort vezetni B kategóriás jogosítvánnyal, így vagy nekifutunk miatta a motorjogsi kálváriájának, vagy csatlakozunk a már-már nemzeti sportnak számító mozgalomhoz, és rendszám nélkül közlekedünk vele, ahogy ezt teszik megannyi ötvenesnél nagyobb robogóval, ami ugye tilos.

Műszaki adatok
Motor, erőátvitel, fékek.
Hengerűrtartalom: 124,9 cm3. Furat/löket: 52,4/57,9 mm. Hengerek/szelepek száma: 1/4. Teljesítmény: 11 LE (8,33 kW)/8000. Nyomaték: 11,56 Nm/6000. Fékrendszer elöl/hátul: tárcsafék 220 mm-es átmérővel /130 mm-es dobfék.
Méretek, tömegek. Ülésmagasság: 761 mm. Tengelytáv: 1305 mm. Menetkész tömeg: 124,4 kg. Üzemanyagtartály térfogata: 6,2 l. Gumik: elöl: 90/90-14M/C (46P), hátul: 100/90-14M/C (57P).

0 Tovább

Bioüzemanyagtól táltosodhat meg Talmácsi

A Mollal történt júliusi szakítás után Talmácsi Gábornak máris új főtámogatója van. A világbajnok motorost ezentúl a magyarországi Hungrana Kft. is szponzorálja, amely elsősorban a GreenPower E85 nevű bioüzemanyagát szeretné népszerűsíteni a Talmácsi segítségével.



Forrás: [origo]leftTalmácsi és a Mol szakítása: nem tudott dobogót ígérni a versenyzőhttp://www.origo.hu/auto/20100721-talmacsi-mol-szakitas-nem-tudott-dobogot-igerni-a-versenyzo.htmlSikerek és kudarcok Talmácsi karrierjébenhttp://www.origo.hu/motor/20100722-talmacsi-palyafutas-karrier.htmlBioetanolos motor a Dacia Dusterbenhttp://www.origo.hu/auto/20100709-dacia-duster-bioetanol.htmlPazarlás lehet a bioetanol-gyártáshttp://www.origo.hu/auto/20090513-pazarlas-lehet-a-bioetanolgyartas.htmlTöbb helyen tankolhatunk bioetanolthttp://www.origo.hu/auto/20080331-tobb-helyen-tankolhatunk-bioetanolt.htmlBioetanol a benzin ellen - fékpadon a Ford Focus Flexifuelhttp://www.origo.hu/auto/20080213-bioetanol-a-benzin-ellen-fekpadon-a-ford-focus-flexifuel.html

A július közepén bejelentett Mol-szakítás után egy új - üzemanyag-előállításban is érdekelt - cég jelentette be, hogy támogatja Talmácsi Gábort. A magyarországi Hungrana Kft. elsősorban az E85-ös bioüzemanyagáról lehet ismert az autósok körében, ezt szeretné tovább erősíteni a cég, amely a kukoricaalapú GreenPower E85-ös termékét reklámozná a világbajnok motorossal.

Dr. Lengyel Attila ügyvezető igazgató elmondása szerint már régóta tervezték az együttműködést Talmácsival, aki szerintük jelenleg a legjobban és a leghitelesebben tudja népszerűsíteni a termékeiket és azok használatát. Az augusztus 11-én bejelentett szerződés az idei szezonra szól, de a felek tervei szerint hosszabb távú lesz az együttműködés.

Korábban a Mol nem csupán Talmácsit, hanem a csapatát is támogatta, a Hungrana Kft. viszont csak a sportolót szponzorálja, a motoros menedzserének, Stefano Favarónak elmondása szerint azonban akkora összegről van szó, "amelyből tudnak eleget adni a csapatnak is, hogy versenyképesek maradjanak".

"Óriási megtiszteltetés számomra, hogy szezon közben mögém állt főtámogatóként egy cég, így nyugodtabban tudom folytatni a bajnokságot. Az igazi verseny még csak most kezdődik, nyolc futam után kezdenek letisztulni és kirajzolódni az erőviszonyok. Nagyon lényeges szempont, hogy a Hungranával kötött szerződés nem eredményhez kötött, így még kevesebb terhet kell cipelnem egy verseny során, csak így lehet 100 százalékosan koncentrálnom egy futam során." - nyilatkozta Talmácsi.

Fotó: Nógrádi Attila [origo]

Kukoricából üzemanyag

"Az országban elsők között privatizált cégek egyikeként az állami tulajdonú Szabadegyházi Szeszipari Vállalat értékesítésével vált a Hungrana Kft. az Agrana International, valamint a Tate & Lyle és az ADM tulajdonában lévő Eaststarch 50-50 százalékos közös vállalatává. Vállalatunk termékpalettáját és méretét tekintve az európai gyártók élmezőnyébe tartozik, társaságunk az Európai Unió piacvezető izocukorgyártója. Az előállított termékeink alapanyaga 100%-ban kukorica, amelyből magas szénhidráttartalmának köszönhetően speciális technológia segítségével további értékes termékek állíthatók elő. Az általunk gyártott keményítő, szilárd és folyékony édesítőszerek, alkoholok, takarmányok a legkülönfélébb iparágakban használhatók.A Hungrana Kft. jelentős tőkebefektetéssel Közép-Európában egyedülálló módon úttörő munkát vállalt abban, hogy a nagy oktánszámú, jó motorikus tulajdonságokkal rendelkező, magas bioetanol-tartalmú környezetbarát E85 üzemanyagot hozzáférhetővé tegye a magyar gépjármű-tulajdonosok számára. A cég a közép-európai térségben elsőként kezdte meg az MSZ CWA 15293 ("Gépjármű-hajtóanyagok. Etanol-E85. Követelmények és vizsgálati módszerek") szabványnak minden vonatkozásban megfelelő minőségű GreenPower E85 márkanévvel ellátott üzemanyag forgalmazását" - olvasható a cég honlapján.


A tavalyi, meglehetősen sikertelen MotoGP-s kitérő után 2010-es szezonban ismét kategóriát váltott Talmácsi, aki a korábbi 250 köbcentimétereseket felváltó Moto2-ben indul a Speed Up Aprilia Team színeiben. Nyolc futam után Talmácsi eddig 52 pontot gyűjtött a vb-n, amellyel az összetett nyolcadik helyén áll (holtversenyben) jelenleg. Gábor idei legjobb eredményét a Francia Nagydíjon érte el, ahol az ötödik helyen intették le. Talmácsi csapattársa, az olasz Andrea Iannone eddig két futamgyőzelmet ért el, az összetett pontversenyben a harmadik.

A Mol-szakítás oka: nem tudott dobogót ígérni Talmácsi

Július 16-án jelentette be Talmácsi menedzsmentje, hogy a Mol nem támogatja tovább a korábbi világbajnokot és a csapatát. Az olajipari cég illetékesei megkeresésünkre elmondták, hogy a Mol továbbra is szponzorálta volna Talmácsi Gábort, csak dobogós helyezéseket kértek a szezon második felére, amit viszont nem tudtak ígérni. Az idei együttműködést úgy kezdték meg, hogy Talmácsi szerződésébe bekerült egy pont, miszerint ha az első hat versenyen nem hozza a várt eredményeket, akkor a Mol kiszállhat. Az utólag nyilvánosságra hozott szerződésrészlet oka valószínűsíthetően Talmácsi tavalyi gyenge MotoGP-s szereplése volt, amely után a Mol mégis kitartott támogatottja mellett, de 2010-re sokkal jobb eredményt remélt. Az alábbi linkre kattintva olvasható a témával részletesen foglalkozó cikkünk.


0 Tovább

Historic Racing

 



0 Tovább

Ami új frontot nyit a motorháborúban - BMW S 1000 RR-teszt

Érdekes emberek ezek a bajor mérnökök ott a BMW-nél: eddig szép nyugodtan építgették és csiszolgatták megunhatatlan, mégis dögunalmas túramotorjaikat, majd amikor felülről jött egy ukáz, hogy a 40 év alattiakat is célba kéne már venni, csináltak egy olyan sportmotort a semmiből, amellyel lemosták a teljes mezőnyt. A motor nemcsak egyszerre könnyű és bivalyerős, de új korszakot is nyithat: lezárhatja a lóerőháborút és elindíthatja a szoftverek összecsapását. 



Végre a negyven év alattiakat is célba vették

Forrás: BMW
Valahol az ablakok mögött dőlt el az S 1000 RR sorsa

Szinte látom magam előtt azt a csupa üveg, csupa fém tárgyalót, valahol a 23. és 30. szint között a BMW müncheni főhadiszállásán, amelybe a vezetőség összetrombitálta a motorkerékpár-részleg fejlesztőmérnökeit valamikor 2004 vége felé. Valószínűleg zavartan és kissé bosszúsan pisloghattak az erős fényben a monitor elől felugrasztott derék német munkásemberek, akik néhány perce még olyan remekül haladtak egy új kofferkészlet felfogatási pontjának megtervezésével valamelyik túrabatárjukhoz, ám ezt sajnos félbe kellett szakítani emiatt az előre bejelentett és valamiért fontosnak beharangozott megbeszélés miatt.

Még csak nem is sejtették, hogy attól a naptól kezdve fenekestül felfordul majd a munkájuk, mert a vezetőség olyat kért tőlük, amire álmukban sem gondoltak volna: építsenek egy olyan sportmotort, amely jobb a piacon kapható konkurenseinél, és nem mellesleg a superbike világbajnokságon is lehessen vele brillírozni.

Fotó: Nógrádi Attila [origo]
A semmiből született minden idők legerősebb BMW motorja

A bejelentés okozta sokk miatt nyilván nagy volt a csönd a liftben útban lefelé, mígnem az egyikük megköszörülte a torkát: "A fiam most rendelt magának egy ezres Suzuki GSX-R-t, mert azt olvasta, most az a legjobb a kategóriájában. Javaslom, nézzük meg első körben, hogy néz ki egy ilyen sportmotor, aztán majd csak lesz valahogy". Hát lett is, és végül sokkal jobban sült el, mint amire bárki is számított.

Nem biztos, hogy pont így zajlott a dolog, az viszont bevallott tény a BMW részéről, hogy annak idején tényleg az akkori kategóriaelsőnek kikiáltott ezres GSX-R-t vették alapul, csak éppen azzal a feltett szándékkal, hogy annál sokkal jobbat építenek. És hogyan lehet lepipálni egy sok-sok éven át csiszolt, pillekönnyű, ugyanakkor bivalyerős sportmotort? Természetesen egy még könnyebb és erősebb sportmotorral, amit - talán furcsán hangzik - nem is lehetett olyan nehéz megépítenie a BMW mérnökeinek.

Így készült a bömbi, plusz egy kis aszfaltkaristolás

Az igazi kihívás nyilván az volt, miként szelídítsék meg azt a közel kétszáz lóerős motort, amit végeredményül kaptak, hiszen mit ér a kategória legerősebb és legkönnyebb motorja, ha földhöz csapja a kedves vevőt az első kanyarban? Márpedig a kedves vevő egyáltalán nem biztos, hogy képes uralni ekkora teljesítményt, ám itt jön a képbe a BMW zsenialitása, mert olyan elektronikákat fejlesztettek az S 1000 RR-hez, amelyek segítségével egy amatőr motoros is Valentino Rossinak érezheti magát a nyeregben.

Fotó: Nógrádi Attila [origo]
Minden fontos információt megtudhatunk a műszerfalról, amelyre még fokozatkijelző is jutott

Miután a szaksajtó térdre borult az S 1000 RR előtt, meglehetősen nagy elvárásokkal pattantam nyeregbe, ám közel ezer közúton megtett kilométer után bátran kijelenthetem, nincs olyan tulajdonsága a BMW-nek, amellyel látványosan a konkurencia fölé nőne. Nem fordul jobban, mint például egy Honda Fireblade, közúton nem mérvadó az erőfölénye a többi sornégyes, ezres japán sportmotorhoz képest, és azt a néhány kilogrammos súlyelőnyét sem érezni. Ami miatt viszont tényleg ez az egyik legjobb motor, amin valaha ültem, az az, ahogyan ez az egész csomag összeáll és harmonikusan teszi a dolgát. Nem hittem volna, hogy valaha ezt fogom írni egy BMW motorkerékpárról, de az a helyzet, hogy utcai használat mellett nem találtam rajta fogást, egyszerűen nincs gyenge pontja.

Forrás: BMW
Ez a szín a BMW szerint méregzöld, de jól áll neki, még több fotó a galériában

Ha nagyon meg kéne erőltetnem magam, annyit össze tudok most itt hordani, hogy számomra nem ez a legkényelmesebb sportmotor, és bizonyos fordulatszám-tartományban időnként úgy rezgett, hogy elzsibbadt tőle a lábfejem meg a csuklóm. A váltóját egy kicsit darabosabbnak éreztem a japánokhoz képest, néha nehezen találtam meg az ürest, ám ezzel gyakorlatilag ki is merült a hibalista. Ráadásul a kissé kelletlen váltó lehet, hogy csak tesztmotor sajátossága volt, mert a nemzetközi bemutatón Rossival Ágoston kolléga pont az ellenkezőjét tapasztalta, külön említve a finoman működő váltót.

Fotó: Nógrádi Attila [origo]
Már-már, hihetetlen, hogy ilyen is lehet egy BMW-motor feneke

A közel egy hét alatt, amíg nálam volt a BMW, sajnos nem tudtam kimenni vele egy versenypályára se, így fogalmam sincs, miként muzsikál határon motorozva, arról viszont nagyon is jó képet kaptam, milyen vele autópályán utazni, a Mátrában csapatni és a városban közlekedni. A pálya ördögei nyilván ezt a mondatot már nem olvassák, mert nem kíváncsiak arra, milyen a BMW közúton, pedig akármennyire is bizarrul hangzik, a menetstabilizáló extrákkal ellátott S 1000 RR inkább közúton lesz áldás, mint versenypályán, ott ugyanis a kipörgésgátló és blokkolásgátló egy profit inkább csak hátráltathat. Persze egy kezdő motorosnak a versenypályán is életmentő lehet a bolondbiztos kipörgésgátló és az ABS, ám nem biztos, hogy jól járunk azzal, ha úgy tanulunk meg pályamotorozni, hogy a háttérben közben folyton kisegít minket az elektronika.

Közúton viszont egyszerűen kötelezővé kéne tenni minden ezer köbcentis sportmotorhoz az S 1000 RR-hez kifejlesztett technikai arzenált, mert ezek nélkül motoros legyen a talpán, aki meg tud zabolázni ekkora teljesítményt. A teszt legelején még a BMW 193 lóerejét mantrázva közlekedtem, ám néhány kilométer után azon kaptam magam, hogy bőszebben csavargatom a gázkart, mint a saját hatszázas sportmotoromon, és ott, ahol még az is keresztbe szokott állni hidegebb gumikkal, a BMW egyszerűen csak elfordult, miközben villant párat valamilyen fény a műszerfalon.

Fotó: Nógrádi Attila [origo]

Négyféle üzemmód

A mindenkori használati körülményeknek megfelelően - legyen szó vizes aszfaltról, országútról vagy versenypályáról - az S 1000 RR pilótája gombnyomással különböző menetprogramok közül választhat. Addig kell lenyomva tartania a jobb markolathoz telepített "Mode" gombot, amíg megjelenik a kijelzőn a használni kívánt üzemmód neve. Menet közben is tud programot váltani, amennyiben a kuplungkar behúzásával és a gázkar visszaengedésével nyugtázza az új beállítást. A motor leállítását és újraindítását követően az utoljára használt program fut.

Vizes úton, "Rain" üzemmódban, amikor a gumik kevésbé tapadnak, a motor 110 kW-ot (150 LE-t) mozgósít. Ilyenkor felettébb egyenletesen adja le a teljesítményét és a forgatónyomatékát, és finoman reagál a gázkar parancsaira.

A száraz útra való "Sport" program elérhetővé teszi a teljes 142 kW (193 LE) teljesítményt, és igen élénk gázadási reakcióval ruházza fel az S 1000 RR-t. Az általa biztosított előnyök főleg országúton érvényesülnek.

A "Race" üzemmód az S 1000 RR versenypályán, utcai használatra szánt szupersport-gumikkal való használatát segíti elő. Itt is a teljesítmény egésze mozgósítható, továbbá rendkívül közvetlen, és érezhetően dinamikusabb a gázadási reakció, mint "Sport" programban.

A "Slick" opció kizárólag arra az esetre szolgál, amikor versenypályán, mintázat nélküli slick abroncsokkal használják az S 1000 RR-t. A "Race" üzemmódhoz hasonlóan itt is lehívható az egész teljesítmény, és a motor páratlanul élénken reagál gázadásra, elősegítve a versenycélú használatot. Különbség viszont, hogy a kipörgésgátló "Slick" programban csak a motortest 20 foknál nagyobb mértékű bedöntése esetén működik folyamatosan. Ez egyúttal azt jelenti, hogy 20 fok alatt nem akadályozza meg, hogy a levegőbe emelkedjen az első kerék, ill. 5 másodperc erejéig engedélyezi annak érdekében, hogy a lehető leghatékonyabban tudjon kigyorsítani a pilóta a kanyarból.

Míg a "Rain", a "Sport" és a "Race" üzemmódot közvetlenül a kormányról lehet behívni, a "Slick"-hez külön dekódoló egységet kell csatlakoztatni az ülés alá épített vezérlőegységhez. Csak ebben az esetben engedélyezi a rendszer a program használatát, ugyanis nemcsak a motor, hanem az ABS és a kipörgésgátló működése is a slick gumis használathoz igazodik. Ennél a beállításnál már nem használható a kipörgésgátló olyan, rendkívül alacsony tapadási-súrlódási együtthatójú felületeken, mint amilyen a vizes macskakő vagy az apró szemű kőzúzalékkal borított aszfalt. Igény esetén külön-külön kikapcsolható a verseny-ABS és a kipörgésgátló.

Biztos velem van a baj, de a "Race" és "Sport" üzemmód között nem nagyon éreztem különbséget. "Race" beállításnál mintha egy hangyányit jobban vette volna a tüzet, de ezt sem annyira, hogy tízből tízszer megmondtam volna, éppen melyik beállítás fut - versenypályán nyilván tisztán kijön a különbség. Sajnos a "Rain" üzemmódot élesben is sikerült tesztelnem, óriási önbizalmat ad vizes úton közlekedve, hogy gombnyomásra jól érezhetően kezes báránnyá változik a paripa, így minden idegszálunkkal a környezetünkre koncentrálhatunk, nem kell még azon is stresszelni, mikor indul el a motor hátulja egy óvatlanabb gázadásra valamelyik nyálkásabb körforgalomban.

Fotó: Nógrádi Attila [origo]
A BMW-logó nélkül simán elmehetne egy japán sportmotornak

Érdekes egy szerzet a BMW kipörgésgátlója: lassabb tempónál, konkrétan egy csúszós mélygarázsban provokálva jól érezhetően, szakaszosan vett vissza a gázból, amikor elvesztette a tapadást a hátsó gumi, kicsit úgy, mintha gyors egymásutánban le akart volna fulladni, nagyobb tempónál viszont egyáltalán nem éreztem, mikor avatkozott közbe, mindössze csak a műszerfalon időnként felvillanó kontrolfény jelezte, hogy ez már sok lett volna. Ha megtanulunk bízni az elektronikában, olyan kigyorsításokat produkálhatunk kanyarból kifelé, amiről korábban nem is álmodtunk, de mindezzel együtt nagyon észnél kell lenni, mert a megszokottnál nagyobb tempó miatt könnyen kerülhetünk olyan helyzetbe, ami már meghaladhatja a képességeinket.

0 Tovább

Menetszél

blogavatar

Minden ami két keréken gurul és nem kell hajtani

Utolsó kommentek