Magyarországon is elindul a több mint 20 éve működő BMW Motorrad Vezetéstechnikai Tréning. A kiskunlacházi reptéren és a Kakucsringen tartott kurzusok célja, hogy a résztvevők nagyobb rutint szerezzenek a saját motorjukkal és felkészüljenek egy-egy veszélyes közlekedési szituáció megoldására és elhárítására. Az egy, illetve félnapos oktatások díja motorosonként 29 és 34 ezer forint között változik.

A BMW nemzetközi sztenderdjeinek megfelelő magyarországi tréningeken a hangsúly a biztonságon van: a közúti balesetek döntő többsége ugyanis továbbra is a járművezetők hibájából következik be. A BMW Motorrad Vezetéstechnikai Tréning a hétköznapi közlekedési helyzetek középpontba állításával, az elméleti ismeretek és a gyakorlati feladatok kombinációján keresztül segíti a vezetőt a közlekedési szituációk magabiztosabb kezelésében. Az iskola trénerei szerint a már évek óta működő hasonló motoros iskolák mellett azért van létjogosultsága a BMW programjának, mert náluk valós körülmények között, a forgalom tempójával megegyező sebességgel folyik a gyakorlás.

A program iránt érdeklődő motorosok három hazai tréning programjából választhatnak, amelyek zárt pályán, a Kiskunlacháza reptéren vagy a Kakucsringen zajlanak. A kurzusokon saját motorral lehet részt venni, rossz idő esetén nem marad el a tréning, mert mint mondták „a reptér aszfaltminősége olyan jó, hogy nedvesen is alig csökken a tapadás, és esőre bármikor számíthatnak a motorosok, így erre is fel kell készülni”.

Alap tréning

A közúti motoros balesetek elemzéséből adódtak azok a feladatok, amelyek segítenek pótolni a legalapvetőbb vezetéstechnikai hiányosságokat. Hiába motorozik valaki akár évtizedek óta, közel sem biztos, hogy a legmagasabb szinten tudatosan teszi mindezt. A motorosok sérülékenysége miatt pedig elengedhetetlen, hogy így legyen. Az alaptréningen - és az összes többi szinten is - az elmélet is a gyakorlatban történik: az aszfalton, a járműveken ülve sajátítják el a járműkezelés és a járműfizika alapjait is. Az egész napos Alap Tréningen a kis- és közepes sebességű járműkezelés alapjait, a vészfékezést és a vészelkerüléseket éppúgy megtanulja mindenki, mint az összes lehetséges kanyarvételi stílust.

Helyszín: Kiskunlacháza (repülőtér) 
Időtartam: 1 nap (kb. 7 óra)
Ár: 29 000 Ft


Haladó tréning

A Haladó tréning továbbfejleszti az alapszinten megszerzett tudást. Nő a tempó, egyre nehezebbek a feladatok - értelemszerűen alapfeltétel az Alap tréning elvégzése. Egészen nagy sebességig növelik a vészfékezések tempóját, illetve az eltérő kanyarodási stílusokat eltérő, váltakozó íveken is gyakorolják. Az egész napos képzés végére nem csak a biztonságos motorozás, hanem a stabil, nagy sebességnél is magabiztos járműkezelés is értelemszerű lesz mindenkinél.

Helyszín: Kiskunlacháza (repülőtér) 
Időtartam: 1 nap (kb. 7 óra)
Ár: 34 000 Ft


Intenzív tréning

Az Intenzív tréning a leggyakoribb, országúton előforduló problémák közül alapvetően a kanyarban történőkkel foglalkozik, ezekre kínál megoldást. A helyszín versenypálya, azonban nem cél a pályamotoros-képzés. Ellenkezőleg, továbbra is a biztonságos közúti motorozás megtanulása a lényeg, azonban a szerpentinekre kihegyezve azt. Miután ezt a szintet is elvégzi valaki, magabiztosan, ugyanakkor a korábbiaknál még élvezetesebben fog tudni megtenni minden egyes kilométert kedvenc kétkerekűje nyergében.

Helyszín: Kakucsring 
Időtartam: fél nap (kb. 5 óra)
Ár: 34 000 Ft